About Strathearn Community Hall


The location of the new hall within Silver Heights Park was selected to maximize existing green space, encourage walkability and capture daylight in the summer evenings, all without disturbing a single tree.

Riders on the future Valley Line LRT will be greeted by the distinctive peaked roof and our community name proudly displayed on the side of the building.

A group of dedicated community volunteers has worked with GEC Architecture to plan and design our new hall.

The hall was designed based on a thorough assessment of community needs.

The initial goals of the project – to build a landmark, responsible, durable and multi-functional building the community could be proud of for generations – were used to gauge progress throughout.

Main hall

  • 1,000 square feet of open space for community use, with expansive views of the park and surrounding landscape
  • simple yet elegant wood trusses give the feeling of a tall and expansive space as they support the 16 foot ceiling above
  • connected to a kitchen space, equipped with a full suite of kitchen appliances built and designed to serve the hall and the deck outside

Activity room

  • 330 square feet
  • a skate change room in the winter months and a Green Shack support space in the summer
  • designed with tough surfaces to stand up to daily use from people of all ages in our community

Community league office

  • located close to the entrance of the building
  • a modest workspace and place to store files
  • will give Strathearn Community League an operational centre

Deck

  • overlooks the rink and park
  • raised just off grade
  • a space for gathering, music and barbecues

Useable by everyone

  • fully wheelchair accessible
  • large, accessible washrooms located next to the activity room
  • tough materials in the washrooms will stand up to the demands of a mixed use community building

Parking

  • 4-stall parking lot